Hmb Forex Taxas
Biaka, tuszcze e wglowodany Wrzesie 24th, 2011 Czsto si syszy, e produkty ywnociowe zawieraj mao wglowodanw, s bogate w biako lub wolne od tuszczu. Warto wrci fazer postaw ywienia i przyjrze si tym trzem makroskadnikom, ktre s rdem prawie wszystkich kalorii w poywieniu. Ywno zawiera zazwyczaj, w rnych proporcjach biaka, tuszcze i wglowodany. Jednak istniej produkty, ktre zawieraj wycznie jeden z tych trzech skadnikw pokarmowych np. Olej (zawiera tylko tuszcz) czy mais cukier (zawiera wglowodany). Zbudowane s z 20 aminokwasw, z czego mona wyrni 8, ktrych organizam nie potra fi sam wytworzy (aminokwasy niezbdne), w zwizku z czym musz um zosta dostarczone wraz z poywieniem. Biaka penowartociowe (rdo produkty zwierzce jak: mleko i produkty mleczne, miso, ryby, jaja) zawieraj wszystkie aminokwasy w odpowiednich iloci i proporcjach, natomiast Biaka niepenowartociowe (rolinne) pozbawione s co najmniej jednego niezbdnego aminokwasu. Biaka s rdem energii. 1 grama biaka dostarcza 4 kcal. Oto podstawowe ich funkcje: podstawowy skadnik budulcowy wszystkich tkanek i zwizkw biologicznie czynnych (enzymy, hormony) NAPRAWA tkanek (gojenie correu) regulacja procesw przemiany materii przez dziaanie enzymw udzia w procesach obronnych organizmu (PRODUKCJA przeciwcia) funkcja Transportowa udzia w procesach widzenia Pomimo tego, E ciesz si nie najlepsz reputacj para s one niezbdnym skadnikiem diety. Tuszcze s rdem energii 8211 1 g ich grama dostarcza 9 kcal. Jednak nie wszystkie, tuszcze, oddziauj, w, sam, sposb, nasz, organizm. Tuszcze w najprostszy sposb mona podzieli na: nasycone i nienasycone. Tuszcze nasycone s para tuszcze pochodzenia zwierzcego i powoduj um midzy innymi wzrost cholesterolu nós krwi oraz przyspieszaj rozwj zmian miadycowych w ttnicach. Tuszcze nienasycone mona dodatkowo podzieli na jednonienasycone i wielonienasycone. Tuszcze jednonienasycone (oiwa z oliwek) mog peni wan rol w profilaktyce miadycy, gdy przyczyniaj si do obnienia cholesterolu cakowitego i jego frakcji LDL. Tuszcze wielonienasycone (olej sonecznikowy, sojowy, ryby) 8211 s para najbardziej wartociowe tuszcze. Ich spoywanie powoduje obnienie zawartoci cholesterolu cakowitego, jego frakcji LDL oraz trjglicerydw, uma tomada zapobiega powstawaniu zakrzepw naczyniowych. Tuszcze trans 8211 s para tuszcze powstae w wyniku utwardzenia ciekych olejw rolinnych (produção de margarina twardych) lub w wyniku podgrzewania oleju do bardzo wysokiej temperatury (frytki, chipsy). Oprcz tego, e wykazuj negatywny wpyw na gospodark lipidow (bardziej negatywny ni nasycone kwasy tuszczowe) para mog powodowa nowotwory. Oglna zasada w przypadku tuszczw: unika produktw zawierajcych tuszcze nasycone (zwierzce) i tuszcze w konfiguracji trans, a spoywa produkty zawierajce tuszcze nienasycone (produção de rolinne, oleje, ryby). Podstawowe funkcje tuszczu w organizmie para: stanowi skoncentrowane rdo energii dla tkanek i narzdw funkcja zapasowa (gromadzenie energii) uatwiaj odczuwanie Smaku i przeykanie pokarmu stanowi budulec bon komrkowych i biaej masy mzgu jako tuszcz podskrny Chroni przed nadmiern utrat ciepa S gwnym RDEM energii 8211 1 g Wglowodanw dostarcza 4 kcal. Oprcz Tego penia szereg innych funkcji: Glukoza jest niezbdnym skadnikiem odywczym dla mzgu iw przypadku jej niedoboru (zmniejszenie iloci wglowodanw w diecie) nastpuje przemiana Biaka w glukoz Nadaj Cechy organoleptyczne stanowi ochron dla Biaka s RDEM bonnika pokarmowego, ktry peni bardzo wiele funkcji, z ktrych najwaniejsze para regulacja metabolizmu i detoksykacja organizmu Zalecane spoycie skadnikw poywienia przedstawia Si nastpujco: 8211 biako 10-15 energii 8211 tuszcze 15-30 energii 8211 wglowodany 55-65 energii Jak obliczy udzia procentowy poszczeglnych skadnikw w diecie Z danych opublikowanych w Roczniku Statystycznym Rolnictwa 2010 wynika , e przecitn warto Energetyczna i zawarto skadnikw pokarmowych nd 1 osob w roku 2009 wygldaa nastpujco: 8211 warto Energetyczna 2505 kcal 8211 biako 77 g 8211 tuszcze 101 g 8211 wglowodany 315 g I teraz jeli wiadomo, e: 1 g Biaka dostarcza 4 kcal 1 g Tuszczu dostarcza 9 kcal 1 g wglowodanw dostarcza 4 kcal 1. Obliczamy udzia procentowy biaka w Energii 77 gx 4 kcal 308 kcal 8211 ilo energia pochodzca ze rde biakowych Jeju 2505 kcal para cakowita kaloryczno diety (100) a 308 kcal bdzie stanowio: 308 kcal x 100 2505 kcal 12,3 energia 2. Obliczamy udzia procentowy tuszczw w energii 101 gx 9 kcal 909 kcal 8211 ilo energi pochodz z zztzczw Ponownie obliczamy udzia procentowy: 909 kcal x 100 2505 kcal 36,3 3. Obliczamy udzia procentowy wglowodanw w energii 315 gx 4 kcal 1260 kcal 8211 ilo energii podchodz zz wglowodanw Ponownie obliczamy udzia procentowy: 1260 Kcal x 100 2505 kcal 50,3 Udzia podstawowych skadnikw pokarmowych w przecitnej diecie przedstawia si nastpujco: 8211 biako 12,3 energii 8211 tuszcze 36,3 energii 8211 wglowodany 50,3 energii Jak wida przecitna dieta zawiera za duo tuszczw, ktrych ilo naleaoby ograniczy Zwikszajc przy tym spoycie wglowodanw zoonych. Rdo: Gawcki J. Hryniewiecki L. ywienie czowieka. Podstawy nauk o ywieniu, PWN, Warszawa 2006.
Comments
Post a Comment